Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Kunstwerken van Jan van Venrooij in schijnwerpers tijdens expositie

Als kleine jongen kwam Jan, met een opa als kunstsmid, al vroeg in aanraking met de kunst van metaalbewerking. Op latere leeftijd bleek zijn interesse dan ook meer bij werken met zijn handen te liggen, dan stil zitten achter een computer.


Eenmaal een gezin gesticht hebbende heeft hij veel schoons van Europa mogen aanschouwen, wat achteraf een grote bron van inspiratie is gebleken.

Maar pas in de laatste fase van zijn actieve arbeidscarrière, waar hij in de hoek van zijn werkplek elke dag een poster van de oude Crystal Mill uit Colorado zag hangen, vulde zijn hoofd zich met de eerste ideeën voor één van de verroeste miniatuur-nederzettingen.

De materialen voor zijn creaties vindt hij vooral in de natuur. Vooral waardeloos achtergelaten natuurlijk hout in sloten en bossen, drijfhout op het strand en zwerfkeien in rivieren in binnen- en buitenland. Overal ziet hij mogelijkheden van aparte vormen, dieren en andere voorwerpen in. Bij al die materialen vindt hij de combinatie van cortenstaal, hout en steen nog het meest interessant en uitdagend.

Een aantal van deze creaties staan in de maanden oktober en november nu letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers bij Nesterlé. Loop eens binnen om al dit moois te aanschouwen.