Cultureel Centrum Nesterlé

ma27.05
Terug

Maashorst in woord én beeld tijdens Uitsmijter

Nesterlé sluit zondag 2 juni het theaterseizoen af met De Uitsmijter, waarbij de winnaars van de verhalen- en gedichtenwedstrijd hun werken voordragen. En om het echte Maashorstgevoel nog meer te beleven, exposeert landschapsschilder Jan van Tilburg uit Nistelrode een aantal van zijn Maashorstwerken.


Passie voor de Maashorst
Jan van Tilburg heeft een passie voor landschappen, schilderen, kunst én voor de Maashorst. Al deze componenten komen samen in zijn schilderijen. Dat zie je en dat vóel je. Het gaat Jan in zijn schilderijen niet om het mooie plaatje, maar om de beleving. Elk doek draagt zijn ziel en zijn werken doen dan ook echt iets met je. Ze verwonderen, verstillen of ontroeren.
Zo’n veertig jaar geleden volgde Jan de schildersacademie en de opleiding tot grafisch vormgever en begon hij wat hij zag vast te leggen op doek. Voor Jan is de Maashorst een onuitputtelijke inspiratiebron. “De Brobbelbies beleef je op ieder moment van het jaar én ieder moment van de dag weer anders,” zegt Jan. “Net zoals het Slingerpad, dat om de honderd meter wel weer wisselt van karakter. De bomen, de kleuren, de lichtinval, de seizoenen, maar vooral de diversiteit maken de Maashorst uniek.”

Jan trekt vrijwel dagelijks met zijn fiets de Maashorst in. Liefst ’s avonds als de zon laag staat en mooie lange schaduwen maakt in een diffuus licht. Dan neemt Jan foto’s en werkt in de periode daarna thuis het doek uit. Dat wordt beslist geen kopie van de foto: het beeld dat hij neer wil zetten zit in zijn hoofd.

Impressionistisch
Jan werkt uitsluitend in acryl, om vlot en los te kunnen werken, zodat er spanning en vaart in het werk ontstaat. In zijn beginperiode schilderde Jan realistisch, maar door de jaren heen maakte hij een ontwikkeling door naar impressionistisch, tot momenteel naar bijna abstract. Maar één ding blijft een terugkerende factor: de passie en bezieling die van de werken spat.

De Maashorst internationaal
Werk van Jan werd al tentoongesteld in grote steden als Parijs, Berlijn, Londen, Straatsburg, Dresden en Stockholm. Daarmee reist onze eigen Maashorst toch maar mooi over de landsgrenzen heen; een knappe prestatie! Ook het Maashorstgevoel ervaren? Beleef het mee in CC Nesterlé!

Expositie Jan van Tilburg: 20 mei tot 30 juni.
De Uitsmijter: zondag 2 juni, aanvang 15.00 uur.

Tekst: Anita van den Bogaart
Fotograaf: Marcel van der Steen