Cultureel Centrum Nesterlé

za22.02
Terug

Monos: beelden blijven na afloop in je hoofd spoken

In de film Monos (27.02)  wordt de chaos langzaam opgevoerd, tegen een achtergrond van bloedmooie en angstaanjagende beelden.Cameraman Jasper Wolf moest voor deze bejubelde film van Alejandro Landes de bergen én de jungle van Colombia in. De loodzware omstandigheden maakten zijn werk juist beter.


Monos volgt een groep tienersoldaten die een Amerikaanse gijzelaar moet bewaken. Het verhaal van de film, die tijdens het Amerikaanse filmfestival Sundance in wereldpremière ging, werd al vergeleken met dat van Lord of the Flies en Heart of Darkness. Regisseur Landes laat zien hoe de tot de tanden bewapende tieners een minimaatschappij vormen, waarin machtsverhoudingen fragiel zijn en waanzin en verveling voortdurend op de loer liggen.

Mede dankzij Wolfs camerawerk wordt de film een zintuiglijke ervaring. Zijn gebergte is overdonderend rauw, omringd door schitterende wolkenpartijen; zijn vochtige, klamme jungle is even benauwend als sprookjesachtig. Minstens zo indrukwekkend is de manier waarop hij de dierlijke energie van de jonge acteurs van 16, 17 jaar weet te vangen. Net als in het door hem gefilmde Atlantic. (2014) raken de personages nooit ondergesneeuwd door de overdonderende landschappen.

Ga naar trailer voor voorproefje op deze film.

Met Landes bedacht Wolf vooraf al een afwisselende beeldtaal, die varieert tussen intiem en groots, tussen beweging en stilstand. ‘De beelden moesten een soort stempels zijn die op het netvlies van de kijker geramd zouden worden. Zodat ze ook na afloop van de film nog in het hoofd blijven spoken.’

De film Monos begint op donderdag 27.02 om 20:15 uur. Toegang 5 euro.  Kaartjes verkrijgbaar aan de kassa vanaf 19:30 uur.