Cultureel Centrum Nesterlé

di17.12
Terug

Wat veel mensen niet weten over Guido Weijers

Cabaretier Guido Weijers (41) deed voor zijn voorstelling onderzoek naar geluk. Een interview aan de hand van drie stellingen. Voor zijn show, die in 2017 begon, volgde Weijers de masterclass grondslagen van geluk aan de Erasmus Universiteit, deed hij in Bhutan onderzoek naar het bruto nationaal geluk en reeg hij meerdere onderzoeken naar geluk aaneen. Er zit heel wat werk in. “Maar dit kost mij minder moeite dan cabaret, omdat ik denk dat dit nog dichter staat bij wie ik ben.”Zo zegt hij dat zijn voorstelling moet worden gezien als college, niet als cabaret. Zoals Freek Vonk het dierenrijk bestudeert en Erik Scherder in het openbaar treedt als het om de hersenen gaat, zo beschouwt Weijers zichzelf als nationaal kenner van geluk. “Veel mensen weten dat niet en kennen mij alleen als cabaretier. Ik ben al vanaf mijn tienerjaren bezig met filosofie, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.”

Wie antwoord wil op de vraag hoe gelukkig te worden komt bedrogen uit, zegt Weijers. “Ik ben geen geluksgoeroe die vertelt wat je moet doen om gelukkig te worden. Ik vertel gewoon wat geluk nou echt is.”

Zijn definitie van geluk past precies in één volzin. “Het is de ultieme balans tussen plezier, genot, tevredenheid en zingeving. Dat sluit goed aan op de visie van Aristoteles, die geluk ontleedt in drie dimensies: genot op korte termijn, tevredenheid op lange termijn en los van je eigen geluk ook nog het idee dat je nuttig bent voor anderen. Voor de wereld om je heen.”

19 maart 2020 in ons theater: Guido Weijers met Masterclass Geluk

Lees meer van interview door Trouw