Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Pure en intieme ontmoeting in het Nachtcafé

Gezien in Nesterlé: Alex Roeka

Het publiek in Nesterlé hing aan zijn lippen afgelopen zaterdag. Singer-songwriter Alex Roeka was dan ook in vorm: hoewel nog vroeg op de avond, wist hij de theaterzaal vanaf het eerste nummer om te toveren tot een nachtcafé.

Roeka maakte zijn missie meteen duidelijk met het nummer: “Ïk wil leven”. Vervolgens vertelde hij de bezoekers over Jaap, die hij na een voorstelling ergens in een café sprak. Jaap bleek op zoek naar de essentie van het leven. Met humor deelde de zanger steeds een stukje van het gesprek met Jaap en leidde zo het volgende liedje in.

Samen met de bevlogen muzikanten Jeroen Kleijn (drums) en Reyer Zwart (diverse instrumenten) trakteerde hij het publiek op zijn mooiste liedjes van de afgelopen tien jaar. In songs als “De schommel van de liefde”, De gouden rattenval” en “Gestreeld en gekrast” kwam het hele leven voorbij. De doorleefde, hese stem van Roeka maakten de randjes extra voelbaar.

Als intermezzo droeg de zanger een gedicht voor, speciaal voor de vrouwelijke toeschouwers. Al zei hij er zelf bij te twijfelen of zijn teksten de naam gedichten wel mochten dragen omdat ze vaak te begrijpelijk waren. Deze bescheidenheid was ook terug te zien in zijn optreden. Geen opsmuk, geen poespas maar puur en intens, met passie en energie. Zijn leeftijd (79 jaar) lijkt hem daarbij niet in de weg te zitten. Ook na afloop in de foyer haalde hij zijn gitaar er nog even bij. Hij wil leven. En dat doet hij.

Tekst: Liseth Kuijs