Cultureel Centrum Nesterlé

di9.02
Terug

Sjaak Bral, cabaretier, columnist en schrijver

"Ik ben wel eens vergeleken met Wim T. Schippers, omdat ik op zoveel verschillende manieren creatief bezig ben. En ik moet zeggen, ik vind dat een heel groot compliment - voor Wim T. Schippers."

Cabaretier/columnist/schrijver Sjaak Bral is een geboren en getogen Hagenees. Humoristisch, scherpzinnig, eigenwijs, trefzeker: een improvisatietalent dat zich in veel disciplines uitbundig manifesteert. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Niets menselijks is mij vreemd'.

Op 30 januari was hij te gast bij "Spijkers met Koppen".  Het interview is hier te beluisteren (op 93 min).


CABARETIER

Sjaak Bral begint zijn carrière in 1992, na een turbulent optreden in het Veronica-programma RUR en een spraakmakend interview in het radioprogramma ‘De Avondspits'. Al snel blijken zijn talent en humor perfect in het theater te passen, waar Sjaak binnen twee jaar een succesvol stand-up comedian wordt. Het podium is de plek waar hij zich voor het eerst in zijn leven op zijn plaats voelt. ‘Ik sta liever in het theater dan dat ik thuis ben'. Het smaakt naar meer en een solovoorstelling als cabaretier blijkt een logische stap. Sjaak beweegt zich daarbij op geheel eigen wijze door het theaterlandschap, niet gehinderd door enige voorkennis of de tirannie van aangeleerde wetmatigheden (hij doorliep geen opleiding en deed nooit mee aan wedstrijdcabaret). Na zeven reguliere theaterprogramma's en elf oudejaarsconferénces is inmiddels overduidelijk dat het publiek hem omarmt. Recensenten zijn vaak in complete verwarring - maar loven zijn eigenzinnige talent.

COLUMNIST

Sjaak is inmiddels ook regelmatig in de media te vinden. Op televisie presenteert hij een aantal programma's en bij de radio zijn zijn commentaren zeer gewild. Elf jaar maakte hij een wekelijkse gesproken column voor Radio West, maar zijn columns zijn vaak ook landelijk te horen (Spijkers met Koppen, Oog op morgen, 3FM). Zijn huidige column in het AD (op donderdag landelijk, op zaterdag ook in de Haagse editie) is een bron van verhitte discussies. Niets en niemand blijft gespaard, indachtig de woorden van W.F.Hermans: ‘Een goede columnist laat geen vijand in leven'. Sjaak was dagelijks te horen op Noordzee 100.7 FM, waar hij een eigen lunchprogramma verzorgde. Op televisie was hij te zien in ‘Waskracht' - VPRO (1997), ‘Zwart/Wit' - Veronica (1998), ‘Het wakend oog' - RTL4 (1999), ‘Oranjestraat' - RTL5 (2000), ‘Middagmagazine - TROS (2003) en ‘Ook dat nog' - KRO (2001-2003). Voor Noordzee Fm presenteerde hij twee jaar lang het lunchprogramma 'Broodje Bral'. Zijn houding tegenover de media is overigens nogal ambivalent: ‘Je moet eerst in de modder woelen voordat je de zwijnen kunt vertrappen'. Sinds 2006 is Sjaak vaste columnist op de donderdag bij het dagblad AD. Op zaterdag schrijft hij voor de Haagse editie ook een column in deze krant. Bij Radio Veronica presenteert hij momenteel - in de ochtendshow op woensdag - zijn rubriek 'Eigentijdse Ergernissen'.

SCHRIJVER

Van jongsafaan heeft Sjaak zijn gedachten op papier gezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij publiceert. Als voorvechter van de Haagse taal organiseert hij in 1998 en 2000 het Haags Dictee dat inslaat als een bom. Bij het dictee blijkt dat het droevig is gesteld met de eigen talenkennis van de Hagenees. Praten lukt nog wel, maar lezen en schrijven lijkt ondoenlijk, ondanks de nu al legendarische stripfiguur ‘Haagse Harry'van zijn vriend Marnix Rueb, die meniggeen het Haags leert lezen. Ze besluiten om samen met Robert Jan Rueb, de broer Marnix, het Groen Geile Boekie te schrijven. Dit boek blijkt een voltreffer: er worden meer dan 90.000 exemplaren verkocht. Het boek blijft wekenlang in de bestsellerlijsten staan en Nederland is verslingerd aan het Haags. Een jeugddroom van Sjaak gaat in het jaar 2000 in vervulling als vervolgens de Haagse Scheurkalender verschijnt. Eind 2000 verschijnt de autobiografische bundel ‘Haags Bloed' bij uitgeverij Thomas Rap, een prachtige verzameling vertellingen over Den Haag. In 2001 maakt hij ‘Haags, de Kugsus', een talencursus Haags (inclusief een CD met taallessen). In 2008 verscheen 'ut Nieuwe Groen-geile Boekie', een voledig herziene jubileumuitgave van deze succesvolle Haagse taalgids. Voor meer informatie: www.iklulhaags.nl .
Zijn verzamelde columns uit de Haagsche Courant van 2004 zijn verschenen onder de titel ‘In de aanval'. In 2005 verschenen ‘Licht in mijn hoofd, een verzameling reisverhalen, en ‘Bral is bloedlink', zijn verzameld werk uit 2005. Zijn irritaties over het moderne leven bundelt hij in 2007 in het boek ‘Eigentijdse Ergernissen'. Met de band SFD maakt hij de cd 'Takkekerst', een muzikale aanklacht tegen de 'gezellige' kerstmaand. Het lied 'De boom staat in de kamer' van die cd wordt een regelrechte cult-hit.