Cultureel Centrum Nesterlé

di8.01
Terug

Wervelende Frank Groothof speelt Peer Gynt

“Ik ben Peer”, met een guitige blik verwelkomt Frank Groothof - bekend van o.a. Sesamstraat en Het Klokhuis - iedereen in de zaal. Hoe gaat hij de kinderen boeien anderhalf uur lang met een beroemd Noors toneelstuk uit 1867?Peer vertelt zijn verhaal, ondersteund door de verfrissende en melodisch charmante suite-muziek van Edvard Grieg. Peer wervelt over het podium, dansend met een sluier alsof het zijn grote liefde Solvey is. “Maar ik ontvoerde Ingrid. Het beest van het feest noemden ze me toen in het dorp.” Onsympathiek kun je de hoofdpersoon eigenlijk niet vinden, ook omdat hij nadenkt over de fouten die hij heeft gemaakt.

Kinderen gieren van het lachen als hij achterna wordt gezeten door een denkbeeldige trol. Peer springt, lacht, danst; hij beeldt met zijn hele lijf alle mensen uit. Met slechts een paar voorwerpen ondersteunt hij zijn verhaal. En de muziek, de belichting, een kerkklok die luidt. Peer maakt contact met zijn publiek, werpt zich op schoot, trekt ze aan de haren erbij… Peer grijpt je aan.

Voor iedereen zit er wel een element van herkenning in de voorstelling. Volwassenen met en zonder kinderen, opa’s en oma’s met kleinkinderen. Een meisje van dertien dat via Vluchtelingenwerk erbij was vond het erg leuk. Haar zusjes ook. Alleen mama verstond het wat minder goed.

Frank Groothof heeft de gave om in enkele frasen treffend een bepaalde gebeurtenis, emotie of personage te schetsen. Wat een prachtmens. Een storyteller in hart en ziel. Peer Gynt is echt een aanrader voor het hele gezin.

Tekst Noortje Peek
Fotografie Ad Ploegmakers