Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Bas Birker: aaneenschakeleling van vlugge rake grappen

Bas Birker, de Belg tegen wil en dank, speelt zijn vlotte voorstelling in cc Nesterlé.
Hij roept zelf regelmatig de vraag op : ben ik nou Belg of Nederlander en daar omheen vertelt hij in hoog tempo zijn vlotte rake grappen. Hij schuwt niet de randjes van het betamelijke maar wordt hierin nooit platvloer. Hij blijft net binnen de lijntjes en het publiek geniet er van.

Hij zoekt vanaf het allereerste moment de zaal op. Ad rem en confronterend bespreekt hij hetgeen hij uit de zaal ophaalt. Zijn improvisatievermogen is groot en regelmatig brengt hij het publiek in verlegenheid. Daarmee is hij misschien meer  Stand-Up Comedian dan cabaretier.

Ook spaart hij zichzelf niet. Het meest gebeurt dit als hij vertelt over zijn rugproblemen en de operaties. Hij laat zijn verlengde bilnaad zien een litteken van de operatie. Later noemt hij zijn rug een flamoes.

Daarnaast is het een aaneenschakeling van rake vlugge grappen die weinig aan het voorstellingsvermogen over laten. Het publiek geniet ervan en de lachsalvo’s zijn niet van de lucht .

In zijn tempo en de volkse manier van vertellen, lijkt hij het meest op een Nederlander maar misschien nog meer op de Tilburger die hij ooit was. Dus op de vraag “ben ik Belg of Nederlander” is het antwoord misschien geen van beiden. Hij is misschien nog het meest Tilburger gebleven, ondanks het feit dat hij zijn vrouw standaard zijn lief blijft noemen.

Belangrijker is dat hij een uitstekende  Stand-Up Comedian is met  heel veel potentie, ongeacht of hij nou Belg of Tilburger is.