Cultureel Centrum Nesterlé

za2.11
Terug

Pijnvrij met een stoma. Dat is toch de hemel?

Choreografe & theatermaker Mouna Laroussi over hoe haar leven veranderde toen haar dikke darm werd verwijderd en ze een ileostoma kreeg. Van constant pijn door de colitis ulcerosa en niet verder kunnen dan haar eigen huis. Naar weer pijnvrij deelnemen aan de maatschappij en eindelijk een eigen solovoorstelling hebben. Het verhaal van choreografe, theatermaker en danseres Mouna Laroussi (37).

Toen ik ziek was, had ik twee wensen. Allereerst mijn leven terug. En als dat gelukt was: een solovoorstelling maken. Inmiddels sta ik op de planken met mijn eigen voorstelling Schijtziek. Een comeback waar ik amper van durfde dromen!

Koelkast met een stofzuigerslang aan mijn buik
In 2013 vlamde tijdens mijn zwangerschap de darmziekte colitis ulcerosa heftig op. Drie jaar lang was ik heel ziek. Ik zat gerust zo’n twintig keer per dag op het toilet. Met pijn alsof er duizend naalden in me prikten. Het was vreselijk. Tot uiteindelijk mijn dikke darm werd verwijderd en ik een ileostoma kreeg. Ik ging van hel naar hemel! Natuurlijk, een stoma klonk niet direct zo hemels. Wat moest ik met een koelkast met een stofzuigerslang aan mijn buik? Maar ik had een tweeling thuis, was tien kilo lichter en zat aan de sondevoeding. Ik voelde ook wel dat er iets moest gebeuren. Na de operatie merkte ik al gauw dat die helse pijnen weg waren. Wat een verademing!

Weer pijnvrij deelnemen aan de maatschappij

Ik zat nog middenin mijn revalidatie, toen de eerste opdracht alweer binnenkwam. Of ik mee wilde doen met die nieuwe voorstelling voor volgend jaar? Ik had net een stoma, wist niet eens of ik zou kunnen dansen. Maar… ik wilde het dolgraag proberen. Ik ben gelijk weer gaan trainen. En een jaar na de operatie had ik de première. Ik stond weer op de planken, danste mee, kon toeren! Van constant pijn en niet verder kunnen dan je eigen huis, naar weer pijnvrij deelnemen aan de maatschappij. Dat is toch de hemel?

Mouna is met Schijtziek te zien in ons theater op zaterdag 23 november. Aanvang 20.15 uur. Tickets verkrijgbaar via onze site.