Cultureel Centrum Nesterlé

vr2.02
Terug

MEEVALLERS EN TEGENVALLERS

De 35-jarige Janneke De Bijl is de winnares van Camerettenfestival.De cabaretjury prees De Bijl om haar 'frisse toon' en het materiaal dat 'bijna continu van hoog niveau' is.

In haar voorstelling 'Web' liggen er twee notitieboeken op het toneel: een kleintje met 'Meevallers' en een heel grote met 'Tegenvallers'. Het geeft ongeveer aan hoe De Bijl in het leven staat: zuinigjes, sarcastisch, een tikje somber. Ze geeft vileine speldenprikjes aan zichzelf en haar omgeving. 'Mijn psycholoog vindt mij te negatief, maar ik vind hem te duur,' zegt De Bijl met een strak gezicht.EIGENZINNIG
Haar 'niet zo gezellige' levenshouding, waaronder ook veel gevoel schuil blijkt te gaan, leidt tot een lange stroom komische observaties, zoals wanneer ze uitlegt dat ze mensen die een mail afsluiten met 'warme groet' vies vindt, of dat ze om praktische redenen heeft besloten om haar medische checkups voortaan tíjdens de seks met haar vriend te doen. De Bijl doet in haar voordracht soms denken aan cabaretière Sanne Wallis de Vries, maar toont ook voldoende eigenzinnigheid, zoals in een prettig meanderend pianoliedje vol losse, verrassende gedachten of een beeldende scène waarin ze twee hondjes uitlaat.