Cultureel Centrum Nesterlé

Geschiedenis Nesterlé

Cultureel Centrum Nesterlé is gevestigd in de oude RK Jongensschool in Nistelrode. Toen deze school ongeveer 40 jaar geleden haar deuren sloot, heeft het bestaande gebouw nog jarenlang dienst gedaan als huisvesting voor Stichting Dewan Maluku Nistelrode, de activiteiten van Stichting De Eijnderic, en de lokale bibliotheek.
Vanaf de start van het project voor een nieuw gemeenschapshuis in begin 2009, zijn de toekomstige vaste gebruikers systematisch betrokken bij het ontwerp en de inrichting van “hun” nieuwe cultureel centrum. Ook werden de aanbevelingen van andere, bestaande gemeenschapshuizen meegenomen in de definitie het bestek. Daardoor ontstond het ontwerp van een eigentijds gemeenschapshuis waarin de lessen geleerd door anderen, én de wensen van de vaste gebruikers nagenoeg allemaal konden worden gerealiseerd.

Nadat de gemeenteraad van Bernheze het krediet voor de renovatie en uitbreiding van Nesterlé tot cultureel centrum in december 2011 had goedgekeurd, is in februari 2012 gestart met de bouw. De oude school bleef aan de buitenkant bewaard – en werd zelfs op punten weer in de originele staat gebracht – maar werd van binnen volledig gerenoveerd. Op de voormalige speelplaats werd een foyer gebouwd. Deze toekomstige “huiskamer van Nistelrode” functioneert als ontvangstruimte en is de verbindende schakel tussen het oude deel van Nesterlé en de nieuwe podiumzaal waarin plaats is voor 242 personen.

Nesterlé werd op 5 april 2013 bouwkundig opgeleverd. Na een intensieve periode van inrichting, werd de sleutel op 25 juni 2013 door de gemeente Bernheze overhandigd aan Stichting Cultureel Centrum Nesterlé waarna de activiteiten in het nieuwe cultureel centrum direct van start zijn gegaan. Op zaterdag 7 september werd Nesterlé  officieel geopend en op zondag 8 september 2013 was er een “open huis” voor alle inwoners van Nistelrode.