Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Brabants Dagblad: Gastvrij Nesterlé is al tien jaar de huiskamer van Nisseroi

Er verscheen vandaag een mooi stuk in het Brabants Dagblad:  NISTELRODE - De huiskamer van Nisseroi viert zondag 2 juli feest. Cultureel centrum Nesterlé, in het hart van Nistelrode, draait al 10 jaar als een tierelier. Succesvol, financieel gezond en nul medewerkers in dienst. Hoe doen ze dat?

,De grote kracht van Nesterlé is de Brabantse gemoedelijkheid en warme sfeer waarin wij onze bezoekers ontvangen”, legt Jan Schaapsmeerders uit. Hij is sinds januari 2009 voorzitter van Stichting Cultureel Centrum Nistelrode (SCCN). ,,En dat kan alleen met vrijwilligers die hier in grote harmonie met elkaar samenwerken. Hier kan iedereen zijn zegje doen en alle meningen - ook de kritische - worden gewaardeerd.”

Die vrijwilligers zijn ooit bij Nesterlé gestart toen KBO Nistelrode - met 700 leden nu de grootste gebruiker van Nesterlé - 10 jaar geleden alle activiteiten van het buurtcentrum De Wevershof verhuisde naar het nieuwe onderkomen in het hart van Nistelrode. Zo’n tiental KBO vrijwilligers wilden wel in het nieuwe cultureel centrum aan de slag.

Draait als een tierelier
Een van de principes van Nesterlé is vanaf het begin dat ze alléén met vrijwilligers willen werken. Geld om mensen in dienst te nemen was er gewoonweg niet. Volgens Schaapsmeerders geloofde niemand destijds dat het kon maar inmiddels draaien ze met 55 vrijwilligers alle vaste activiteiten, de bar, de PR, de techniek, de theater- en filmzaal.

,,Ik heb in de 32 jaar dat ik voor Shell in o.a. Azië en Latijns-Amerika heb gewerkt, ervaren dat mensen onderdeel willen zijn van succes want dat maakt ze blij. Wat wij bij Nesterlé bewust doen, is mensen in hun talent en kracht zetten; van het bestuur, de beheerders, de theatertechnici tot de barmedewerkers. Als je dat voor elkaar krijgt, draait een organisatie als een tierelier.”

In een tijd waarin het lastig is om mensen te vinden die zich willen binden aan onbetaald werk, lukt het Nesterlé wonderbaarlijk goed. ,,Puur mond-tot-mondreclame. Onze vrijwilligers zijn de beste wervers en op basis van hun mensenkennis en vertrouwen haalden ze meer collega’s binnen”, vertelt Schaapsmeerders trots.

Voor 1 euro verkopen
Om de oude jongensschool en bibliotheek een decennium geleden om te kunnen bouwen tot een modern, ruim en volwaardig gemeenschapshuis was een kapitaalinjectie van de gemeente Bernheze nodig van 3,5 miljoen.

Schaapsmeerders: ,,Niet alleen zijn we binnen dat budget gebleven maar hebben alles gedaan wat we wilden. En mocht het zover komen dat onze stichting stopt, dan is de afspraak dat we het gebouw voor 1 euro terug verkopen aan de gemeente.”

De aantrekkingskracht van Nesterlé op vaste gebruikers, de verenigingen en organisaties in Nistelrode maar ook daarbuiten is groot en dat is logisch, vindt de voorzitter. ,,Wij communiceren vooraf duidelijk zodat wanneer iemand met ons een overeenkomst aangaat, ze ook precies weten waar ze aan toe zijn.”

Dat hebben ze gedaan door te leren van andere gemeenschapshuizen waar ze zijn gaan kijken om te leren van hun bedrijfsvoering. Zo werd voor het Nesterlé-bestuur al snel duidelijk wat ze wel wilden voor Nistelrode maar vooral ook wat ze níet wilden.

Brabantse gemoedelijkheid
,,We hebben één bar en huurtarieven die voor alle vaste gebruikers gelijk zijn. Dat voorkomt problemen en ruis op de lijn zoals bijvoorbeeld bij De Pas in Heesch het geval was”, legt de voorzitter uit. ,,Toch denken we niet als concurrenten. We delen ervaringen met andere gemeenschapshuizen. Nesterlé heeft echt een eigen identiteit in onze regio: Brabantse gezelligheid, klantgericht, gastvrij en gemoedelijk.”

,,Niet voor niks dat we voor het eerste theaterseizoen in 2014-2015 kozen voor een Brabants getint theater en muziekaanbod, liefst nog in het dialect. Op ons programma staan bekende artiesten zoals Rob Scheepers maar ook comédienne Christel de Laat is bij ons begonnen. We staan erom bekend een podium te bieden voor beginnende artiesten.”

Schaapsmeerders gelooft heilig dat die open houding ervoor zorgt dat gebruikers loyaal zijn aan de locatie, de artiesten zich graag laten boeken voor het theaterpodium en bezoekers terugkeren voor meer. ,,We zijn positief en gastvrij en dat maakt dat cultureel centrum Nesterlé na 10 jaar een financieel gezond gemeenschapshuis is. Zondag 2 juli tussen 13.00 en 16.00 is iedereen welkom om dat jubileum samen met ons te vieren.”

Lees het artikel in het Brabants Dagblad van vandaag.