Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Het bubbelbad moment van Guido Weijers

Hans van Uden schrijft over de voorstelling 'Masterclass Geluk' van Guido Weijers in ons theater op 12 mei jl:

We kennen Guido natuurlijk als gevierd cabaretier maar in deze voorstelling stapt hij een ander weg in . Een voorstelling die hij zelf een theatercollege noemt.

Hij analyseert in deze voorstelling het fenomeen geluk. Wat is eigenlijk geluk, wie wat en waar kent geluk en waar komt het vandaan. Kortom stof tot nadenken.

Hij kiest de rol van beschouwer, analist en wetenschapper. Dit natuurlijk gelardeerd met  grappen. De grappen hebben in deze voorstelling niet de hoofdrol maar fungeren als een soort sidekick die alle wetenswaardigheden tot een plezierig en ontspannen geheel smeden.

Hij begint de voorstelling met een digitaal onderzoek onder het publiek. We blijken aardig gelukkig te zijn maar al snel weet Guido ons te overtuigen van het feit dat we eigenlijk niet weten waarover we praten. En dat gaat hij natuurlijk uitleggen. Met eigen voorbeelden. Zoals zijn geluksmoment in het bubbelbad wat snel went. Tijdens de voorstelling blijft hij dit gebruiken om snel geluk af te kraken met de uitspraak: ‘Alles went bubbelbad moment’.

Veel meer gelooft hij in de combinatie van snel geluk, langer termijn geluk en het geluk van iets wezenlijks betekenen voor een ander. Hiermee verwijst hij naar Socrates.

Toen ik de zaal binnenkwam voelde ik me gewoon gelukkig en dacht ik dat het allemaal heel eenvoudig was maar nu ben ik de draad kwijt. Tjonge jonge wat kun je geluk toch moeilijk maken. Laat mij maar gewoon dom gelukkig zijn zonder dat ik begrijp waarom.

Overigens zat ik gelukkig wel in deze voorstelling, want leuk was het zeker!!