Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

spannende keramiek expositie van Jona de Laat

Tot en met 7 mei zijn de bijzondere vrouwelijke beelden te bezichtingen in ons cultureel centrum. 

Jona de Laat is 53 jaar jong, geboren en getogen aan de Wijst in Heesch, maar woont al ruim 30 jaar met haar gezin aan de Koffiestraat in Heeswijk-Dinther. Ongeveer 25 jaar geleden is ze begonnen met een keramiekcursus bij de Eijnderic. Geen idee waar ze aan begon, maar het leek haar wel leuk om met je handen in de klei iets moois te maken.

Op de Eijnderic is de echte liefde voor de kleikunst geboren en voor haar ook niet meer weg te denken. Het hoort bij Jona. Heerlijk om met klei bezig te zijn en nergens meer aan te denken. De afgelopen jaren heeft ze les gehad van verschillende docenten, wat prettig is, omdat je dan het meeste leert. Nog steeds kleit ze graag in groepsverband omdat ze de kritiek en de gezelligheid belangrijk vindt. Maar natuurlijk is ze ook regelmatig in haar eentje te vinden in haar eigen atelier.

De vrouw staat centraal in haar werk. In de loop der tijd heeft ze een eigen stijl gekregen. De beelden zijn steeds groter geworden, zodat ze een prominente plaats innemen. De vrouwen stralen kracht uit en Jona probeert ze altijd iets sexy’s mee te geven. Vaak zijn de beelden niet in verhouding, wat het juist extra spannend maakt.

Haar werkstukken maakt ze volgens de Raku-techniek, dat is een Japanse stookmethode waarbij je mooie craquelé effecten krijgt. Deze manier van stoken is leuk en spectaculair, het is spelen met vuur en veel rook en je bent heel direct bij het stookproces betrokken. Het Raku-stoken is altijd heel onvoorspelbaar en levert dan ook vaak verrassende resultaten op. Inmiddels heeft Jona al meerdere malen met “Keramiek 7.1 t/m 7.4” in groepsverband geëxposeerd op de buitenexpositie aan de Koffiestraat in Dinther. Een prachtige beleving!

Nu in cc Nesterlé is het voor Jona de eerste keer dat er alleen werk van haar te zien is. Vereerd dat ze gevraagd is, maar tegelijkertijd bijzonder en ook een beetje spannend.

De expositie van de keramiek beelden tot en met 7 mei te zien in cc Nesterlé te Nistelrode.

Hierbij Jona nodigt iedereen graag uit om een kijkje te komen nemen en te genieten van haar werk. Het is dan leuk als men een reactie achterlaat in het boek wat er zal liggen.