Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Atelier Menzel exposeert vanaf 5 april nieuwe werken in Nesterlé

De werken van Mieke Drijfhout  zijn grote sculpturale keramiekvormen.  Haar keramiek is rond, gebogen, zacht en geleidelijk verlopend met verrassende details.

Daarnaast combineert ze in de keramiekvormen bijzondere zwammen of houtsoorten waarbij deze samen met de keramiek een geheel worden.

In de ontwerpfase zijn het soms toevalligheden wat het hout of ander natuurlijk materiaal zelf meebrengt; hoe beweegt het zich? Hoe kan ze daar met keramiek op reageren of aanvullen, welke weg wordt hierin gekozen?

Maakt de vorm van een tak, mos of zwam het uitgangspunt en wordt dat aangevuld met keramiek? Maar soms start ze met keramiek en gaandeweg komt daar het natuurlijke materiaal bij. Zo experimenteert ze met de materialen en kijkt hoe en wat elkaar versterkt.
Mieke wil voor de kijker een ontdekking creëren. De kijker zal bij nader inzien ontdekken dat  zwammen of stukken hout van keramiek blijken te zijn .

Deze natuurlijke elementen zijn kenmerkend voor de keramiek beelden. Graag wil Mieke de verwondering over het samengaan tussen keramiek en natuur benadrukken.
Zij laat zich uitdagen door de zogenaamde primitieve stookmethode; pitfire en naked raku. Keramiek bakken middels de pitfire-methode wil zeggen dat de objecten met hout en zaagsel gestookt worden en zo prachtige effecten op de keramiek achterlaten. De naked raku-techniek is een stookmethode waardoor het glazuur barst en daarna loslaat zodat alleen de rook kan doordringen. Zo ontstaat er een zogenaamde ‘naakte huid’ waardoor er een puur en mat resultaat ontstaat.  Deze processen zijn zeer verrassend en geven bijzondere keramische effecten.

Tussen 5 april en 5 juni zijn de werken van Mieke te zien tijdens de openingstijden van Nesterlé in Nistelrode.

Wilt u een persoonlijke rondleiding ?  Maak dan  een afspraak, ze ontmoet u graag.
info@ateliermenzel.nl of Tel. 06-51463635.