Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

“Fado is niet alleen maar huilmuziek”

FADOpelos2 staat voor: “Fado voor twee” en “Fado door twee”. Die twee, dat zijn in dit geval de oer-Hollandse Iris Feijen en de uit Portugal afkomstige Tiago Lageira. In een prachtig muzikaal samenspel namen ze het publiek in Nesterlé op zaterdag 3 februari mee naar de straatjes van Lissabon.

In deze nieuwe voorstelling trakteren zangeres Iris en gitarist Tiago hun toeschouwers op Fadomuziek, de traditionele Portugese levensmuziek. “Muziek over de ups en downs in het leven.” Naast traditionele fado’s brengt het duo ook modernere versies: zelfgeschreven nummers, waaraan zij een vleugje jazz en Braziliaans toevoegen. Een hele mooie mix!

Iris vertelt hoe zij als klein meisje al geraakt werd door de Fadomuziek. Ze geeft het publiek een kijkje in haar leven en haar (liefdes)verdriet en maakt duidelijk dat de moeilijke periodes in het leven vaak de periodes zijn waarin de mooiste Fadomuziek tot stand komt.

Toch willen Iris en Tiago ook laten horen dat Fado niet alleen maar ‘huilmuziek’ is en melancholische en vrolijke muziek wisselen elkaar dan ook af in hun programma. Het publiek voelt de verschillende emoties: bij het ene nummer is het muisstil, bij het andere wordt er vrolijk mee geapplaudisseerd. Precies zoals dat in Portugal ook de gewoonte is. Kennis van de Portugese taal is overbodig; de prachtige heldere stem van de zangeres in combinatie met het fantastische gitaarspel maken dat je precies begrijpt waar de liedjes over gaan.

FADOpelos2 sluit de avond af met het titelnummer van hun nieuwe album: “Viver e viver”, wat “Leven en leven” betekent. Iris drukt ons op het hart om bij onszelf te blijven en ongevraagd advies aan anderen achterwege te laten. “Iedereen mag zijn wie hij is.” En zo is het.

Na ons een paar uur in Portugal gewaand te hebben, lopen we voldaan de straten van Nistelrode weer in. 

Tekst: Liseth Kuijs

Fotografie: Marcel van der Steen