Cultureel Centrum Nesterlé

do27.10
Terug

Leon van der Zanden “ uitzonderlijk” met zijn cabaret voorstelling ”super gewoon”

Gewoontjes mag de voorstelling van Leon van der Zanden zeker niet genoemd worden.

Gewoontjes mag de voorstelling van Leon van der Zanden zeker niet genoemd worden. Hij opent de avond verstilt met mooie mime om daarna rap pratend met een zachte G zijn verhaal te vertellen. Een aaneenschakeling van persoonlijke gebeurtenissen, kwetsbaar maar soms ook beschouwend en bij tijden scherp en dan weer  hilarisch.
Kwetsbaar als het over hemzelf gaat maar scherp als het gaat over recht en onrecht. Regelmatig verwonderd over wat mensen allemaal denken doen en voelen. Hij kiest enerzijds voor vertrouwde thema’s als man vrouw verhouding en seksualiteit maar  schuwt het niet hele eigen thema’s in te brengen zoals spiritualiteit.
Hij wisselt scherpe humor af met beschouwing, zelfreflectie en meermalen kiest hij voor  een docerende rol.
Hij schittert in het verbeelden van situaties. Zo beschrijft t hij tot in detail hoe twee dames te laat komen in het vliegtuig , met precisie beschrijft hij en toont hij  hoe de dames  er uit zien en hoe ze zich gedragen.  Je ziet de dames helemaal voor je en vergeet dat het Leon is die op het podium staat. Het publiek komt ondertussen niet bij van het lachen. Dit herhaalt hij tijdens de voorstelling meerdere malen met verschillende situaties en personages.  Hij heeft hier zelf duidelijk heel veel plezier in en dat slaat over op het publiek met wie hij een hele intieme sfeer bouwt.
Opvallend is hoe goed de voorstelling geregisseerd is. Regelmatig bouwt hij stille momenten in waardoor het publiek even kan bijkomen. Om vervolgens weer vol gas te geven.
De voorstelling houdt het midden tussen stand up comedy,cabaret en beeldend toneel.
Eigenlijk vind Leon van der Zanden zijn eigen genre uit, een genre wat wat mij betreft meer gezien mag worden.
Het is te hopen dat het hem na deze reprise lukt om een volgende voorstelling met dezelfde kwaliteiten op het toneel te zetten. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Hans van Uden 
Fotos: Ad Ploegmakers