Cultureel Centrum Nesterlé

do18.07
Terug

Expositie van Johan Attevelt

In 1986 was Johan in een klein plaatsje in Oostenrijk op vakantie. In dat plaatsje waren diverse houtsnijwinkels. In een van de winkels stond een aantal  echt Oostenrijkse mannen, hoed op en pijp in de mond. 

In de winkel stonden diverse soorten houtsnijwerk. Dat vond hij prachtig en ging naar binnen. Het houtsnijwerk was wel erg prijzig. Toen hij de winkel weer uitging, zag hij bij de deur een bordje waarop vermeld stond dat er lessen werden aangeboden in het snijden van hout. Na informatie van de winkelier, heeft hij zich meteen opgegeven voor de houtsnijlessen.
2 dagen later zat hij in de werkplaats. Hij kreeg een houtplank en een voorbeeld voor zich. Dat moest hij proberen na te maken. De meester vertelde hoe hij moest beginnen. En met een beetje hulp van de meester was hij in 5 dagen klaar.

Hij was zo enthousiast geworden dat hij thuis met hout verder wilde gaan. Toen hij echter thuis les probeerde te gaan volgen, werd hem aangeraden om met klei te beginnen, zo gezegd zo gedaan. Klei moet, als het beeld klaar is, worden gebakken. Daar moest een gasoven voor worden gemaakt. Met klei is het gemakkelijker werken dan met hout, want daar kan je gewoon weer een stuk extra toevoegen of verwijderen. Met houtsnijden gaat dat natuurlijk niet. Hij heeft toen een paar jaar les gevolgd. Het ging zo goed dat hij uiteindelijk zelf les is gaan geven. Van klei is hij op speksteen gekomen. Een heel andere uitdaging, maar ook zeer leuk en daar werkt hij ook met veel plezier aan.

Weer later is hij begonnen met schilderen. Eerst is hij weer met plezier lessen gaan volgen. Uiteindelijk heeft hij het kleien en schilderen gecombineerd. Hiermee probeert hij continu weer iets unieks te maken. Deze werken hangen of staan van 1 juli tot en met 30 augustus in in de expositie ruimte van Nesterlé.