Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Thijs van de Meeberg onthoudt deze naam!

Door Hans van Uden:

Twee hele goede voorstellingen   van Thijs van Meeberg  op één avond bij cc Nesterlé. Een zeer talentvolle twintiger met een voorstelling vol zelfspot en  hilarische wereldbeschouwingen

Thijs van Meeberg won dit jaar zowel de jury- als de publieksprijs van het Vara Leids Cabaret Festival
Na de pauze speelde hij deze bekroonde voorstelling en voor de pauze speelde hij een try out van de voorstelling die  in de tweede helft van 2016 in première gaat.
Hij begint de voorstelling met veel interactie met het publiek. Niet bang voor improvisatie die hij oplepelt uit het publiek. Hij blijkt een meester in het vasthouden van deze inbreng en weet op een geraffineerde manier telkens terug te keren naar wat het publiek hem brengt.
In de try out beschrijft  hij een vierdaags bezoek aan Madrid met de bedoeling het beroemde  schilderij  Guernica van Picasso te zien
Zijn bezoek aan dit schilderij wordt een aaneenschakeling van gemiste kansen en stuntelig miskleunen.
Uiteindelijk ziet hij niet het schilderij van 3 bij 6 meter maar komt hij naar huis met een ansichtkaart.
Aan de hand van deze gebeurtenis loopt hij langs actuele en persoonlijke gebeurtenissen. Rode draad is zijn eigen gemiste kansen en het telkens te laat komen bij bijzondere momenten in zijn leven waardoor hij het nakijken had. Aan het einde van dit stuk heeft hij naast de actuele situatie in de wereld vooral zijn eigen leven beschreven.
Een hele knappe voorstelling waar hij zich heel kwetsbaar opstelt en knap gebruik maakt van het volledige lege speelvlak met als belangrijkste inzet zijn slungelige lijf en indringende mimiek wat hem nog extra kwetsbaar maakt. Dit alles dwingt respect af voor dit jonge talent.

Na de pauze speelde hij de voorstelling waar hij de prijs mee heeft gewonnen.
Hij komt op in zijn onderbroek. Hoe kwetsbaar durf je te zijn.  Hij vertelt over de nachtmerrie van de zwemles en het telkens weer zaken moeten doen die later goed voor je zijn . Het centrale thema is “vroeger, nu en later” en dat mensen vergeten nu te leven omdat ze met vroeger en later bezig zijn.
Ook nu gaat hij weer het gesprek met de zaal aan met vooral de vraag: Wat zou je doen als je vrij was te kiezen. Het hoeft niet  mogelijk te zijn en het hoeft niet op aarde. Handig speelt hij met de antwoorden uit de zaal.
Ronduit indrukwekkend is zijn verhaal over de dorpsgek van Eindhoven die voor gek versleten wordt, maar als enige echt doet waar hij nu voor kiest niet omdat het vroeger zo was of omdat het goed is voor later. Een prachtige zelfreflectie “wie is er hier eigenlijk gek”, ”wie leeft en wie wordt geleefd”.
Ook de tweede voorstelling was een aaneenschakeling van zelfreflectie, afgewisseld met hilarische anekdotes waarin hij zichzelf niet spaart.
Terugkijkend op de avond  moet ik concluderen dat ik goed cabaret gezien heb van een hele talentvolle twintiger. De eerste voorstelling was het sterkste en dat is een groot compliment, want het betekent dat hij groei doormaakt. Dit belooft wat voor de toekomst. Hij heeft nog driekwart jaar om in try outs  zijn volgende voorstelling echt te maken . Ik heb me voorgenomen om naar deze voorstelling te gaan, het zal beslist de moeite waard zijn .

Thijs van de Meeberg : onthoudt deze naam!