Cultureel Centrum Nesterlé

di12.02
Terug

‘Tell The Wind’ nieuwe single komend album ‘Folklore III: The Cradle Tree’ van Robin Borneman

Derde reeds beschikbare track (digitaal), fysieke album release op 22 februari

Na ‘Love Shall Be My Song’ en ‘The Boatman’ is er nu met ‘Tell The Wind’ een derde track van het aanstaande album ‘Folklore III: The Cradle Tree’ van de Osse singer-songwriter Robin Borneman digitaal beschikbaar. "'Tell The Wind' is een muzikaal mini-avontuurtje. H

Het liedje begon ooit als folky liefdesliedje maar veranderde door de jaren in een soort ouverture. Het verhalende aspect van de tekst maakt het nummer tot de perfecte opener voor het nieuwe album", aldus Borneman over de nieuwe single.

‘Folklore III: The Cradle Tree’ is het slotdeel van de Folklore-trilogie, Bornemans ambitieuze folk-/roots-project. Net als de voorgangers verschijnt deel III via Kroese Records, op cd, vinyl en digitaal. De presentatieshow in Doornroosje op 22 februari was al rond de jaarwisseling volledig uitverkocht. Doorlopend worden er shows aan de agenda toegevoegd, waaronder optredens in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam.

Over ‘Folklore III: The Cradle Tree’
Net als deel I (2015) en deel II (2017) staat ook ‘Folklore III: The Cradle Tree’ bol van de symboliek. De poëtische trilogie vertelt het verhaal van een reiziger zonder naam, een vagebond die op zoek is naar zijn identiteit. Onderweg ondergaat hij diverse beproevingen, leert hij afscheid te nemen, lief te hebben en af te rekenen met zijn demonen. Daar waar deel I vooral avontuurlijk en experimenteel is en deel II bovenal duister en zwaar, is ‘Folklore III’ liefdevoller en universeler. De teksten zijn persoonlijker en gaan over bezinning, realisatie, liefde en wijsheid.

De songs op ‘Folklore III: The Cradle Tree’, opgenomen in de studio van Wouter Budé met bevriende muzikanten van o.a. Navarone, zijn compacter dan die op de twee voorgangers. Het zijn liedjes met een duidelijke kop en staart. De muziek is nog steeds filmisch, maar heeft een toegankelijker geluid en een bijpassende boodschap. De hoofdpersoon in het verhaal heeft een avontuur beleefd, een strijd gestreden, en belandt nu in een fase van bezinning en rust. Het is, behalve de eindfase van dit muzikale epos, tevens de slotfase van zijn leven.

Het completeren van de trilogie en de inhoud van het afsluitende deel loopt parallel aan de huidige ontwikkelingen in Bornemans persoonlijke leven. “Lang ben ik wars geweest van de liefde. Niet de liefde voor vrienden en familie, maar de intieme liefde voor een vrouw. Dat obstakel is nu ook in mij afgebrokkeld, en dat viel allemaal in lijn met de boodschap die ik op dit album verkondig: de hoofdpersoon heeft zijn geliefde gevonden en samen gaan ze een prachtig maar zeker einde tegemoet. De subtitel ‘The Cradle Tree’ (oftewel ‘De Wiegeboom’) is de boom van leven en dood en een symbool voor de tijd die geeft en neemt”, duidt Borneman de overeenkomst.

Over Robin Borneman
Voordat Borneman aan de ‘Folklore’ trilogie begon, bracht hij in 2012 met ‘Home’ in eigen beheer zijn debuutalbum uit. In 2013 werd hij via een cover van Tom Waits (een van zijn inspiratiebronnen) die hij op YouTube had geplaatst opgemerkt door het Amerikaanse (hard)rock-orkest Trans Siberian Orchestra (TSO) en werd prompt ingelijfd als zanger van één van de grootste stadionacts van Amerika. Sindsdien speelt hij jaarlijks gedurende twee maanden - in november en december – zo’n 60 stadionshows op rij voor gemiddeld 15.000 bezoekers per concert. Daarmee komt hij aan grofweg een miljoen toeschouwers op jaarbasis, een statistiek die door geen enkele Nederlandse act wordt geëvenaard, laat staan overtroffen. Kort nadat hij zich bij TSO voegde ontstond het ambitieuze idee wat tot de ‘Folklore’ trilogie zou leiden.

Geniet LIVE van Robin Borneman en zijn band bij Nesterlé op 23 februari (de dag na relase van zijn nieuwe album). Aanvang  20.15 uur. Toegang 12,50 euro. Tickets via verkrijgbaar via deze site.